• Marketing & Sales voor de horeca
    Marketing & Sales voor de horeca
  • Personeel & organisatie voor de horeca
    Personeel & organisatie voor de horeca
  • Boekhouden met Exact Online
    Boekhouden met Exact Online

Inloggen/ code aanvragen

Welkom in de digitale leeromgeving van de PlanBoek leermiddelen. Ben je student? Activeer dan jouw unieke code uit het boek om in te loggen. Ben je docent? Vraag een unieke code aan via het aanvraagformulier. Heb je een vraag? Bekijk dan de pagina Hulp bij inloggen of neem contact met ons op.

Code activerenLogin

Planboek Engels. 2.0

Nieuw: SVH Ondernemers- vaardigheden

Kennismaken met de opvolger van PlanBoek? Vraag de gratis demolicentie aan!

Meer info

Cover Boekhouden Exact Online kleinBoekhouden met Exact Online

Inzicht in cijfers is een must als je ondernemer of manager bent. 
Boekhouden is daarvoor een goede basis.

bestel nu

Cover BoekhoudenBoekhouden & Administratie

De nadruk ligt hierbij op bedrijfsadministratie. Ontwikkel vaardigheden voor een gedegen financiële administratie van een horecabedrijf en leer alles over boekhouden.

bestel nu

Cover BEC 1Bedrijfseconomie vernieuwd!

Met ingang van schooljaar 2019/2020 zijn beide delen van Bedrijfseconomie volledig vernieuwd.

leer meer

Cover Managen en LeidinggevenNieuw: Managen en Leidinggeven

Helemaal vernieuwd en de opvolger van Personeel & Organisatie voor de horeca.

 

lees meer

mockup cover Marketing en sales LRNieuw boek: Marketing en sales

Centraal staat het marketinggericht denken in het vernieuwde boek Marketing & Sales - in de spotlight

 

bestel nu

Contact

Wil je meer informatie over de PlanBoek leermiddelen of heb je een vraag? Neem contact op met SVH via:

310715 SVH website GekozenOntwerp 03 310715 SVH website GekozenOntwerp 04
INFO@SVH.NL 088 - 050 15 00

Ondernemingsplan voor een horecabedrijfOndernemen

Ondernemingsplan voor een horecabedrijf laat alle stappen van een ondernemersplan zien, specifiek voor een horecabedrijf. 

 
bestel nu

Licentie SVH Ondernemersvaardigheden

SVH brengt voor het schooljaar van 2021/2022 een compleet nieuw leermiddel uit, speciaal voor de toekomstige horecaondernemer. De methode heet SVH Ondernemersvaardigheden, is volledig digitaal en helpt mbo-studenten voorbereiden op hun examens én op de beroepspraktijk binnen de thema’s: 

  • Marketing & Sales
  • Personeel & Organisatie
  • Financieel Management
  • Ondernemingsplan

Het doel van het leermiddel is studenten aan de hand van deze thema’s stap voor stap leren hoe zij een eigen ondernemingsplan schrijven en opleveren.

Overal leren
Hybride leren en microlearning vormen de bouwstenen voor deze methode - altijd en overal leren: thuis, op school en in het leerbedrijf. Studenten gaan per onderwerp aan de slag met de stof met behulp van verschillende leselementen: 

  • Praktische e-learning (magazines)
  • Theorieopdrachten (oefenen met de theorie) 
  • Project (theorie toepassen in de praktijk) 
  • Toetsen (checken of je de stof kent en begrijpt) 

Interactief met leuke anekdotes
In de interactieve magazines bestudeert de student niet alleen de theorie, maar maakt hij ook kennis met de praktijk door middel van praatplaten, interviews, podcasts en anekdotes van horecaondernemers als SVH Meesterkok Ron Blaauw. Bij ieder magazine hoort een theorieopdracht en een project, zodat de student actief met de theorie en ook met de praktijkkant van het ondernemersvak kan oefenen. De theorieopdrachten en projecten zijn digitaal invulbaar en zijn ook als werkboek op papier beschikbaar via printing on demand, waardoor studenten zowel online als offline kunnen leren. Tot slot kunnen ze met de toetsen checken of ze de stof goed beheersen of wellicht nog iets moeten herhalen. 

Alle kerntaken gedekt
SVH Ondernemersvaardigheden dekt het basisdeel (kerntaken 1 en 2) van het kwalificatiedossier Manager/ondernemer horeca en gaat deel uitmaken van de licentie SVH MOH/MHO, die nu al het profieldeel dekt. Samen dekken zij dan het volledige kwalificatiedossier. De huidige PlanBoek-titels, waar SVH Ondernemersvaardigheden een opvolger van is, blijven voorlopig beschikbaar. Deze sluiten aan op de online lessen.

Vraag nu de gratis demolicentie aan
Het complete pakket van SVH Ondernemersvaardigheden zal vanaf schooljaar 2021/2022 volledig digitaal beschikbaar zijn in Horecatalent, de online leeromgeving van SVH. Docenten, opleiders en trainers laat SVH graag als eerste kennismaken met dit nieuwe leermiddel. Vraag daarom geheel vrijblijvend de gratis demolicentie aan in de webshop van SVH of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en ontdek hoe jouw school of opleiding met het nieuwe leermiddel kan starten. Werk je als docent al met de ‘SVH MOH/MHO profieldeel’ licentie, dan is de vernieuwde demolicentie automatisch aan jouw account in SVH Horecatalent toegevoegd. Kijk voor het actuele aanbod op onze website svh.nl/ondernemen.

Beluister de podcast van SVH
Bij dit nieuwe leermiddel is een speciale podcastserie gemaakt. In de podcast neemt SVH Meesterkok en ondernemer Ron Blaauw je mee in de wereld van ondernemen in de horeca en wat er allemaal komt kijken bij het schrijven van een goed ondernemingsplan. Beluister de vier afleveringen met Ron Blaauw over de thema’s Marketing & Sales, Personeel & Organisatie, Financieel Management en Ondernemingsplan nu op svh.nl of Spotify.

Auteur Ellen van Kooten aan het woord

Ellen klein website Een flinke dosis praktijkervaring, dat is wat in de PlanBoek-titels de boventoon voert. SVH stelde auteur Ellen van Kooten een paar vragen over het vernieuwde Bedrijfseconomie voor de horeca en de link met de praktijk.

Hoe dicht sta je bij het onderwijs en hoe pik je signalen op die als input fungeren voor de inhoud van jouw boeken?
Ik sta heel dicht bij het onderwijs doordat ik lesgeef bij de docentenopleiding Horeca & Voeding op de Hogeschool van Amsterdam en daar alle bedrijfsorganisatorische vakken verzorg, zoals marketing & sales en bedrijfseconomie. Daarnaast heb ik contact met alle docenten die praktijkles geven en heb ik in het verleden ook vijf jaar lesgegeven op het mbo niveau 4, waar ik managementvakken gaf. Dat is behoorlijk wat ervaring in het onderwijs. Bovendien kom ik uit een horecafamilie en zit ik al vanaf mijn 16e in het bedrijfsleven.

Deze combinatie van ervaringen gebruik ik als input voor de inhoud van mijn boeken. Als ik dan eenmaal aan het schrijven ben, ga ik natuurlijk ook langs ROC’s voor interviews met docenten. Ook spreek ik elk jaar met de MBO Raad over vernieuwingen in het mbo. Via horecavakbladen zoals Misset Horeca, de Foodbrigade en Passie voor Horeca houd ik me op de hoogte van nieuws en trends. Voor input vanuit het echte bedrijfsleven interview ik verschillende horecaondernemers of -managers met inspirerende verhalen die terugkomen in de hoofdstukken.

De vernieuwing van Bedrijfseconomie voor de horeca is bijna afgerond. Wat zijn de belangrijkste wijzingen?

  • Begrippen en formulekaart
    Er zijn een aantal grote wijzigingen. Ten eerste is er geen lijst van basisbegrippen meer aan het begin van elk hoofdstuk. De begrippen worden uiteraard wel in het hoofdstuk zelf vermeld. Ze zijn dikgedrukt, zodat je ze makkelijk kan herkennen en de belangrijkste begrippen staan in de kantlijn. Ook kan je alle begrippen makkelijk terugvinden met behulp van de index achterin het boek. Nieuw is de handige formulekaart waarop de kernformules en bijbehorende begrippen in één oogopslag te zien zijn.

  • Coffee on Wheels
    Een andere grote wijziging is de werkvorm ‘Coffee on Wheels’, die de rode draad vormt in zowel deel 1 als deel 2 van deze vernieuwde titel. In het kader van de hedendaagse horeca, waarin festivals, foodtrucks en kleine koffiebarretjes veel voorkomen, legt deze werkvorm een verbinding met de economische basisbegrippen op een aansprekende manier.

  • Controlevragen en opdrachten
    Ook eindigt ieder hoofdstuk met controlevragen die je helpen om tot de kern van elk hoofdstuk te komen. In deel 2 van Bedrijfseconomie voor de horeca zijn daarnaast opdrachten toegevoegd die studenten uitdagen om zelf in gesprek te gaan met ondernemers en zo te ontdekken hoe bedrijfseconomie in de horecapraktijk eigenlijk werkt.
  • Vormgeving
    Niet alleen de inhoud, maar ook de vormgeving heeft een update gekregen bij deze nieuwe editie. Dit is een grote verandering, omdat de oude versie volledig zwart-wit was en veel tekst en weinig afbeeldingen bevatte. In deze nieuwe versie zijn daarom rond de bedrijfseconomische begrippen veel ondersteunende plaatjes en foto’s toegevoegd, uiteraard in kleur. Hierbij is zoveel mogelijk geprobeerd om de praktijk via beeld in boeken te laten zien. Tot slot zijn er ook tips en adviezen van hedendaagse websites toegevoegd, waarbij wordt ingespeeld op trends.

Je bent ook auteur van het oude Bedrijfseconomie voor de horeca. Wat was als auteur jouw grootste uitdaging bij het schrijven van de vernieuwde versie?
De grootste uitdaging is om aan te blijven sluiten op het kwalificatiedossier Manager/Ondernemer en ook om alle bedrijfseconomische basisbegrippen in begrijpelijke taal aan te bieden. Verder is het belangrijk om een goede balans te vinden in de mate van veranderingen doorvoeren. Sommige docenten hebben lang met de oude versie gewerkt en zijn er dus aan gewend geraakt, maar toch ontkwamen we er niet aan om soms de structuur aan te passen en beter te maken. 

Voor welke opleidingen zijn de boeken inzetbaar?
Zowel deel 1 als deel 2 van Bedrijfseconomie voor de horeca zijn het meest geschikt voor niveau 4 Manager/Ondernemer. Vanwege het algemene karakter van onderwerpen als kengetallen, omzet, winst en kosten, zijn de boeken echter breed inzetbaar. Soms sluiten ze bijvoorbeeld aan op het kwalificatiedossier Brood & Banket en worden daarom gebruikt in de bakkerijwereld. Ook worden de boeken ingezet bij de kwalificatiedossiers Keuken en Gastheerschap (niveau 3 en 4), op het gebied van leidinggeven en ondernemen. En door de combinatie van basisbegrippen, tips en advies, kunnen de boeken ook aangeschaft worden als je al in de horeca werkt.

In 1994 ben je ruim vier jaar eigenaar geweest van Hotel Café Restaurant het Spieghelhuijs. Daarna heb je met een tweede eigen bedrijf gecaterd op festivals, feesten en partijen. Hoe is het ondernemerschap en daarmee de bedrijfseconomie van jouw eigen ondernemingen je destijds bevallen?
In de eerste twee jaar heb ik me vooral gefocust op marketing en sales en heb daarbij geprobeerd om het bedrijf zo goed mogelijk op de markt te zetten in de regio. Daarna zijn we gaan kijken naar alle bedrijfseconomische planboekprocessen.
Het bleek dat we verschillende kosten goed in de hand hadden, zoals de rentekosten en personeelskosten. We moesten echter sleutelen aan de kant van menu engineering. De kosten van bijvoorbeeld het eten en drinken verdienden meer aandacht. Hier viel in de onderhandelingen met onze leveranciers nog progressie te boeken door een betere verhouding te krijgen tussen de inslag en de brutowinst. Wat betreft ons assortiment moesten we ook beter nadenken over wat hardlopers en wat winnaars waren en of die wel of niet op onze menukaart stonden. Stonden er bijvoorbeeld wel winnaars op de kaart? Of alleen gerechten die wel hard liepen, maar waarvan de brutowinst nog niet goed genoeg was? 

Over het algemeen viel op het gebied van kostenbesparing de grootste slag te slaan. Samen met de chef-kok zijn we hier een jaar mee bezig geweest. Hij heeft toen ook een extra opleiding gedaan, om ervoor te zorgen dat hij wist hoe hij werkoverleg moest plegen over het besparen van kosten en hoe hij dat vervolgens goed kon overbrengen aan het team. Je kan zelf natuurlijk wel bewust zijn van de vele kosten die je maakt en daarom zuinig zijn, maar het is nog een hele kunst om dit vervolgens ook goed aan je team over te brengen en ervoor te zorgen dat zij zich ook bewust worden van de dagelijkse veranderingen die het besparen van kosten met zich meebrengt.

Miste je destijds nog kennis op het gebied van bedrijfseconomie?
Na mijn opleiding aan de Hogere Hotelschool had ik gelukkig al veel kennis in huis, maar op het gebied van operationele kostenbesparing had ik graag meer kennis gehad. Ik vind dat je soms op school wel te horen krijgt welke kosten er allemaal zijn, maar dat je te weinig oefent met het opzetten van projecten waarbij je het besparen van kosten daadwerkelijk aanpakt. Ook is het interessant om daarbij te kijken naar hoe je dit als ondernemer of manager vanuit de cijfers aanstuurt naar de medewerkers, die er vervolgens mee aan de slag moeten. Uit eigen ervaring weet ik dat kostenbesparing in kleine dingen kan zitten, zoals gas, water en licht. Zet lichten uit waar kan en laat geen deuren open als de verwarming aan staat.

Is kostenbesparing ook een onderwerp dat terugkomt in het vernieuwde Bedrijfseconomie voor de horeca?
Kostenbesparing komt zeker terug in deze vernieuwde editie. Vooral in de teksten van de verschillende websites komt dit naar voren, waarbij lijstjes met concrete tips en adviezen worden gegeven. Deze praktische lijstjes met tips zijn overigens ook een wijziging ten opzichte van het oude Bedrijfseconomie voor de horeca, waar alleen werd geschreven over het bestaan van bijvoorbeeld elektriciteitskosten en er geen tips werden gegeven over hoe op deze kosten bespaard kan worden.

Hoe zie jij de toekomst van het onderwijs?
Ik geloof heel erg in het gebruik van beeldmateriaal. In deze nieuwe editie is op dit gebied echt een grote stap gemaakt. Daar waar de vorige versie vooral veel tekst en weinig afbeeldingen (zwart-wit) bevatte, zijn er in het vernieuwde Bedrijfseconomie voor de horeca veel ondersteunende plaatjes en mooie foto’s toegevoegd, allemaal in kleur. Ook worden studenten in de opdrachten uitgedaagd om zelf op zoek te gaan naar informatieve filmpjes om vragen te beantwoorden. Ik zou echt willen dat er niet alleen bij boeken, maar ook in de klas meer wordt gewerkt met beeld- en vooral filmmateriaal. Een beeld zegt vaak meer dan 1000 woorden. Ook ben ik een voorstander van voorbeelden uit de praktijk, zoals interviews met ondernemers.

Wat hoop je met het vernieuwde Bedrijfseconomie voor de horeca te bereiken?
Ik hoop vooral veel mensen te inspireren. Verder denk ik dat de werkvorm ‘Coffee on Wheels’, de interviews met ondernemers en de lijstjes met tips en adviezen het boek een stuk leuker maken om te lezen. Tot slot: SVH en ik hebben met deze boeken echt getracht een betere verbinding te maken met het echte bedrijfsleven en de bedrijfseconomische processen en -begrippen in het werkveld. We horen graag of dit gelukt is.

Docenten

Voor docenten is er binnen deze website een digitale docentenomgeving ontwikkeld, met antwoordmodellen en presentaties, planningen, tips en links om lessen mee in te richten. Docenten zien ook de content van de studenten (waarop filmpjes, samenvattingen en oefeningen om begrippen te oefenen of juist dieper op de stof in te gaan). Hiermee kan je als docent de lessen goed voorbereiden.

Om toegang te krijgen tot deze omgeving vraag je een unieke code aan via onderstaand formulier waarmee een account aangemaakt kan worden. Het is alleen mogelijk om dit als docent aan te vragen. Wij controleren altijd of de aanvraag daadwerkelijk voor een docent is.

WIl je als docent op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van PlanBoek? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

PlanBoek in het Engels

‘Can I order something?’ De maatschappij wordt steeds internationaler en dat merken we ook in de horeca. Communicatie in het Engels komt steeds vaker en op meerdere gelegenheden voor. Verschillende horecaopleidingen zijn dan ook al gestart met het aanbieden van tweetalig onderwijs. Ook SVH speelt hierop in en heeft de eerste leermiddelen uit de Planboekserie vertaald, in samenwerking met ROC Mondriaan, die de opleiding Manager Ondernemer Horeca (MOH) sinds kort in het Engels aanbiedt. ‘Ondernemingsplan voor de Horeca’, ‘Marketing en Sales’ zijn vertaald.

Bekijk hier de eerste hoofdstukken van Businessplan for the Hospitality Industry.

 

 

Businessplan for the Hospitality

 Businessplan Hospitality

Businessplan for the hospitality industry: ISBN 9789052112824

€ 47,-

BESTEL NU

Marketing & Sales for the Hospitality

 Marketing Sales for the HospitalityMarketing & Sales for the hospitality industry (part 1): ISBN 9789052112947

€ 47,-

Marketing & Sales for the hospitality industry (part 2): ISBN 9789052112954

€ 47-

BESTEL NU

SVH logo footer 01

plaboek logo